Det italienska köket

Det italienska köket lägger generellt fokus på hög kvalitet och färska råvaror. Rätterna och råvarorna varierar en del mellan olika delar av Italien, men många av de traditionella italienska rätterna är som bekant välkända internationellt.

Några av de mest välkända italienska produkterna är mozzarella, parmesan och gorgonzola bland ostarna; salami Parmaskinka och mortadella bland charkuterierna. Naturligtvis är också pasta och pizza vanliga italienska rätter internationellt.

Många restauranger serverar vällagad mat inspirerad av Italien. Under lunchtid varierar dock menyn och kan även inkludera svensk husmanskost. Det viktigaste för dem är att aldrig kompromissa med råvarornas kvalitet. Här serveras alltid god mat tillagad av de bästa råvarorna, och deras kockar har gedigen kunskap om både det italienska och det svenska köket.

Maten

Restauranger med gott renommé har en meny som är traditionellt italiensk. Till förrätt serveras bland annat antipasto, bruschetta, carpaccio och andra både klassiska och annorlunda rätter. Detsamma gäller varmrätterna – självklart kan du alltid prova på något nytt och spännande, men de serverar också traditionella kött, fisk och pastarätter med en smak av Italien. Till efterrätt serveras förstås tiramisu, pannacotta eller sorbet med mera.

Dagens lunch är mer varierad. De serverar alltid rätter som Spaghetti carbonara och lasagne till lunch, men också svensk husmanskost och andra mer exklusiva luncher. Dessutom erbjuds  varje vardag en GI-rätt på menyn, där de snabba kolhydraterna ersatts med exempelvis stekta grönsaker eller sallad.

De viner som erbjuds kommer både från Italien och andra delar av världen, i alla prisklasser. Fråga gärna den kunniga serveringspersonalen om vad som passar bäst till den mat ni beställt.