Det betyder de olika klädkoderna

Har du någon gång fått en inbjudan som du inte vet vad de betyder? Har du en inbjudan till ett bröllop, en middag, fest eller någon annan tillställning, och längst ner i inbjudan står det antingen klädsel: kavaj, högtidsdräkt eller mörk kostym. Då betyder det att du bör bära viss typ av kläder. Och detta gäller båda könen. här går vi igenom vad de olika klädkoderna betyder och vad du ska bära för kläder.

Det betyder kavaj

Får du en inbjudan med texten klkädsel: kavaj, betyder det att du kan komma till festen antingen i en kostym (vilket är snyggast), helst i en mörk färg, men det kan även vara en kostym i en ljusare nyans. Som kvinna och det står klädsel: kavaj kan du bära en vanlig klänning, en kjol elelr en byxdress. när klädseln är kavaj innebär det att det är en mer avslappnad stil än annars.

Det betyder högtidsdräkt

Står det klädsel högtidsdräkt ionnebär det att mannen bör bära en frack. Ska mannen bära en frack, gäller det att kvinnan bär lång klänning. Kvinnan kan även bära en lång kjol och en överdel i ett finare tyg. Kvinnan kan även bära handskar, och mannen en hatt och vita handskar till fracken. 

Det betyder mörk kostym

Får du en inbjudan med texten klädsel: mörk kostym gäller det att du har en snygg, mörk kostym, och kvinnan ska en längre klänning, som slutar nedanför knäna. Materialet på klänningen bör vara av det finare och mer festliga slaget.

Det betyder smoking

Fårt du en inbjudan med texten klädsel: smoking bör mannen bära en smoking, som är en mycekt mer festlig variant än både frack och kostym. Kvinnorna kan ha en knäkort klänning, en cocktail klänning, men inga handskar. Samtidigt bör klänningen verkligen vara festfin. Hon får gärna ha högre klackar. Denna stil brukar man ha vid förmiddagsbröllop, vid öppningar av museer, event och premiärer av olika slag.

Hyr smokingen när du inte vill äga den

Se till att skaffa ett ställe där du vet att de hyr ut smokingar, om det är så att du inte vill köpa den. Det kan kosta en hel del och det är ju onödigt att äga den och den bara hänger resten av tiden i en garderob – oanvänd. Se istället till att hyra den, så ser uthyraren till att den används fler gånger än om den bara hänger i din egen garderob. Läs mer här: http://www.hyrasmokingstockholm.se.

14 Feb 2019