Mårten Gås-Middag - prova en riktig svensk klassiker

Vissa traditioner försvinner med åren. Nya generationer ser inte samma värde i att behålla dem och en del traditioner kan också förändras till ett sätt som bättre passar för den tid vi lever i. Skillnaden mellan hur man firade jul förr och hur den ser ut idag är ganska stor, eller hur?

Saker och ting förändras och det är naturligt - men man måste också se till att bibehålla vissa traditioner av respekt för hur det tidigare har sett ut i vårt land. Har vi inga traditioner så har vi heller ingen riktig kultur och historia.

En tradition som är värd att bevara handlar om Mårten Gås som alltid infaller den 10 November. Mårten Gås firas rent historiskt som ett avstamp inför en fasta - något som också innebär att en Mårten Gås-middag är riktigt spektakulär och där man på allvar ges en chans att smörja kråset.

Boka en bussresa och njut av Mårten Gås

Förr var Mårten Gås något som firades i hela Sverige, men idag så handlar det nästan uteslutande om en tradition som bibehålls i vårt sydligaste landskap. I Skåne är traditionen kring Mårten Gås fortfarande stark - och det är dit du ska åka om du vill uppleva en traditionell Mårten Gås-middag komplett med svartsoppa, gås - givetvis! - och en skånsk äppelkaka till efterrätt. Till gåsen serveras också rödkål, gräddsås - i massor - och potatis. Det är en kulinarisk upplevelse som inte får missas.

Idag kan man boka paketresor hos bussbolag för en Mårten Gås-middag på plats i Skåne och då närmare bestämt på Österlen. Utöver själva middagen så sker små dagsutflykter runt omkring i området och man bor på ett gästgiveri där avslappning i form av spa och bastu erbjuds. Kort sagt: det handlar om mer än bara en middag. Bokar du en paketresa så får du en chans att uppleva gamla traditioner och samtidigt också en möjlighet att ladda dina batterier. Det är, helt enkelt, något som du bör uppleva någon gång i livet. Varför inte nu?

22 Nov 2022