Effektivisera er återvinningsprocess

Problem med kartonger, wellpapp, glas, papper och annat avfall i er verksamhet? Ni är definitivt inte ensamma. Många företag upplever att just denna del är en ständig källa till konflikt där den ordinarie sophämtningen inte räcker till och där man - trots att man hoppar, stampar och klipper på kartongerna - ändå inte får utrymmet att räcka till. Något som gör att många företagare antingen fuskar och använder andra sopkärl eller att man på egen hand åker till en miljöstation för att bli av med allt avfall. 

Båda dessa alternativ är, naturligtvis, ohållbara i längden. Det finns ett sätt att skapa bättre utrymme, det finns ett sätt som gör hanteringen mer effektiv och som på sikt kan spara väldigt mycket tid och pengar. Detta i form av en initial investering i en så kallad balpress. En balpress är en maskin där du stoppar i ditt avfall - plast för sig, kartong och wellpapp för sig, glas för sig och så vidare - i en kammare, trycker på en knapp och där allting därefter pressas, genom hydraulik, samman till en bal. En bal som kan väga alltifrån 25 kilo upp till en ton. För de flesta företag så räcker det med en balpress som skapar balar om 25 kilo; detta då man inte har sopor i en större utsträckning än så. 

Många olika modeller av en balpress

Balarna i fråga är lätta att stapla, de tar därigenom mindre plats och då en balpress dessutom är väldigt lätthanterlig så är detta en sund investering att göra - detta jämfört med att slänga allt i ett kärl och därefter låta sophämtarna sköta sorteringen. I det långa loppet så bidrar en balpress definitivt till en bättre miljö - i både första (ditt företag), andra (sophämtningen) och tredje (förbränningen av soporna) led. 

Det första - och viktigaste - steget är att hitta en balpress som matchar de behov man har som företag. Den ska alltså klara av din dagliga hantering av avfall. På rak arm kan detta vara svårt att avgöra och därför så är en initial utredning och konsultation viktig. Företaget som du tänkt köpa din balpress ifrån brukar kunna komma till arbetsplatsen för att se över era grundläggande behov och utifrån dessa identifiera vilken typ av balpress som passar er verksamhet. 

Skulle ni ha mindre utrymme så kanske en toppmatad balpress är den bästa lösningen, har ni mycket avfall så kanske en två- eller trekammars balpress är bäst för er och om ni har väldigt lite avfall så kanske en balpress driven med kroppsvikt något som passar? Kort sagt: det finns extremt många modeller och en balpress för i stort sett varje typ av verksamhet och behov. Läs mer om balpressar här.

31 Dec 2017