Hur äter man hälsosamt på restaurang?

Trött på att laga maten själv men vill ändå äta hälsosamt och även gärna miljösmart? Självklart går det att göra både och, även då man går på restaurang. Det gäller bara att välja smart.

Självklart ska man kunna njuta av restaurangbesöket även då man försöker leva hälsosamt och kanske gå ner i vikt eller åtminstone inte upp. Våga fråga serveringspersonalen om vad maten innehåller och be om andra alternativ om det är någon ingrediens ni vill undvika. Dra er inte heller för att fråga var den kommer ifrån. Är köttet svenskt och från vilken gård? Är grönsakerna närodlade eller importerade från utlandet? Närodlad mat är bättre ut miljösynpunkt precis som också köttet från svenska gårdar är. Dessutom är smaken ofta bättre då exempelvis en tomat haft tid på sig att mogna och inte stressodlats i stora växthus. Dessa frågor är idag normala för serveringspersonalen och ställer dessutom bra krav på restaurangerna.

Välj bort den femte dödssynden då ni går på restaurang

Det handlar även om att inte frossa då man går på restaurang och vill äta hälsosamt. Undvik därför att äta trerätters om det inte är så att ni går på en tapasrestaurang eller en restaurang med avsmakningsmeny där rätterna är mycket mindre. Kanske uppskattar ni ändå förrätt mer än efterrätt eller tvärtom? Eller så väljer ni bort varmrätten och beställer förrätt och efterrätt. Idag är det också i Sverige mer accepterat att dela huvudrätt med varandra. Gränserna har suddats ut och möjligheten till en fin smakupplevelse är idag mycket större. Ett annat tips för att förbli lagom mätt är att undvika det där fantastiska nybakade brödet som brukar komma in före maten tillsammans med det kryddade smöret.

Mat är ett sätt att umgås på

Välj mat från bra kök då ni går på restaurang. Vi vet alla att medelhavsmat är en av de bästa. Maten ska vara ren och enkel som på en bra italiensk restaurang med fanatiska råvaror. Det gäller bara att äta lagom även om det ibland kan vara svårt. Låt grönsaker dominera rätterna och välj inte bara kött. De flesta restauranger har idag smarta förrätter eller smårätter med olika sallader som alla smakar annorlunda. Att gå på restaurang tillsamman med sin vänner och beställa in en rad olika smårätter som man sedan delar på är ett trevligt sätt att umgås på samtidigt som man kan njuta av fantastiskt god mat.

5 May 2020