När du bara vill ha det bästa köttet

Driver du en restaurang eller catering (eller både och)? För den som är medveten om smaker och vill tillaga god mat, är det mycket viktigt med de enskilda ingredienserna. Den kock som vill göra riktigt, riktigt god mat, och inte bara vill tjäna stora slantar på att tillaga mat till många, vill man säkert välja det bästa möjliga ingredienserna som man bara kan få tag i till exempel i Stockholm. En av de viktigaste ingredienserna som man behöver välja, är till exempel varifrån köttet kommer. Så småningom kommer kunderna att vänja sig vid att kött har ett högre pris om det också har en hög kvalitet. Och allt fler kunder har börjat fråga sina leverantörer om var djuret som köttet kommer från, har växt upp. Här tycker vi att det inte räcker.

Fråga alltid var djuret har slaktats

Att bara få veta att köttet har producerats nära en, räcker inte. Tyvärr har det blivit allt färre slakterier i Sverige. De har konkurrerats av så mycket billigare slakterier nere i södra Europa. Det har gjort att de stackars djuren har torterats genom att de har fraktats genom halva Europa, helt utan mat och vatten, ofta i trånga utrymmen och hemska lastbilar. Många har trampat ner varandra för att få luft. De stackars djuren har levt sina absolut värsta timmar och dygn precis innan slakt. Då spelar det ju ingen roll om det har varit en "glad" gris på någon småländsk gård nära oss. Det kan inte kallas "närodlat kött" om det stackars djuret har fraktats över halva Europa, och sedan fraktats tillbaka till Sverige. Det är varken "närproducerat" eller mljövänligt längre. Därför bör man alltid fråga leverantören av köttet, om var djuret har växt upp och var djuret har slaktats. 

Rata köttet om djuret har slaktats utomlands

Om svaret är att djuret har slaktats utomlands, tycker vi att du som kund bör avstå från det köttet. Genom att göra så, visar du som kund att du är noggrann med hur djuret har haft det innan slakt, inte bara var djuret har vuxit upp, och att du som kund, är noggrann med att djuret har avlivats på ett humant sätt och inte som en ren och skär tortyr av det stackars djuret. Om allt fler, säg att alla kunder skulle efterfråga kött av djur som både har fått växa upp här och som har slaktats på gården där de har vuxit upp, enbart köpa sådant kött, skulle vi tillsammans åstadkomma en miljövälig revolution. Läs här om en sådan som säljer närproducerat kött i Stockholm: https://www.närproduceratköttstockholm.se.

29 May 2019