Prova något nytt – veganskt!

När den vegetarianska maten först blev populär var det några köttälskande människor som var ganska skeptiska till den vegetarianska maten. Fick de som åt den verkligen alla proteiner, vitaminer, järn och näringsämnen som man annars får med köttet? Vad skulle man egentligen äta? Bara grönsaker? Skepticismen var oändligt stor. Sedan blev några fruktarianer, som bara äter frukt hela dagarna. Vegetarianerna och veganerna föll snart i glömska, och ingen brydde sig om dem, tills det blev trendigt på nytt att äta vegetariskt, och nu med hänsyn för miljön och att inte djurindustrin ska äta upp all energi som bör gå åt till annat.

Vad är bättre än bjuda på vegetarisk mat till fest?

Så nu när man ska bjuda till fest, blir man oftast tvungen att ta hänsyn till människor som äter LCHF, äter GI-mat, är vegatarianer, veganer, allergiska mot olika ingredienser eller bara annars itne gillar vissa saker, då kan man bjuda på en buffé av vegetarisk och vegansk mat. Med det undviker man både laktos och gluten och dessutom om man bjuder på buffé, då kan alla hitta något som de kan äta. Här kommer några bra förslag på vad man bjuda på om man vill bjuda på vegetariansk och vegansk mat; falafel, hummus, sallad med salladsblad, spenat, morotsslantar, gurka, tomat och röd lök, friterad halloumi, friterad aubergine, färsk potatis, marockansk gryta på tomatsås, grönsaker, tofu, kikärter och couscous.

Nymodigheter som veganskt "kött"

Man kan bjuda på så många olika alternativ till kött, men tillaga det som om det vore kött. Numera kan man hitta quorn i frysdiskarna. Quorn kan du tillaga på precis samma sätt som du gör med köttet och smakar nästan likadant. Ungdomarna gillar Oumph, även den tillagar man som om det vore kött och smakar hyfsat med någon god sås till. Tofu är ingen nymodighet, men bör även nämnas i sammanhanget. I Asien, som i Kina, Korea och Japan har man ätit tofu i snart tusen år. På samma sätt som tofu kan man hitta sojakorv, sojaköttbullar och allt möjligt gjort på soja. Många ersätter köttet också med kikärter, och smakar då lite som falafel. Vissa ersätter också kött med aubergine. Prova att lägga in aubergine i sillspad, och prova om du kan känna skillnaden mellan "riktig" sill och aubergine i sillsmak!

Det positiva är att det har dykt upp så många cateringfirmor, foddtrucks och andra roliga alternativ till utemat, som enbart serverar vegetariskt eller veganskt. På så sätt kan alla hitta något som de gillar, och vågar testa något nytt. Här kan du läsa mer om fenomenet med foodtruck catering i Stockholm då man kan beställa hem catering med vegetariansk och vegansk meny.

23 Aug 2019