Se till att få in rätta kockar!

Driver man en restaurang är det, precis som i andra tjänsteföretag, personalen som är avgörande om företaget ska lyckas eller inte. I en restaurang är det kockarna och kallskänkor som avgör om du får många kunder eller inte. Då är det ju viktigt att veta att du får in rätta kockar, kallskänkor och sommelierer till din restaurang. Men vad gör man om man inte har tiden till det. Du är överhopad av arbete. Du hinner helt enkelt inte med arbetet som krävs för att du ska rekrytera rätt personal.

Olika sätt att anställa restaurangpersonal

Då finns det olika strategier för detta:

1. Låta bli att anställa någon och skjuter det på framtiden

2. Frågar din anställda om de känner någon som de kan tänka sig arbeta med

3. Anlitar en rekryteringsfirma och headhunter

Om du låter blir att anställa någon, trots att det är precis vad du behöver, gör du bara som strutsen, sticker huvudet i sanden och hoppas att problemet försvinner. Det som kan hända i värsta fall är att den personal som du har just nu blir stressade, eftersom de är för få. Är de stressade blir maten mindre god, är maten inte tillräckligt god, får du färre kunder och du får en mindre lönsam rörelse. Och det är väl inte särskilt bra?

Frågar du dina anställda om de känner någon bra kockar, kallskänkor och sommelierer till din restaurang, vet du ju bara om att de är kompisar med din personal, men inte om de är bra för jobbet. Då får du gå igenom en tuff period när du testar dem utan att veta något om deras kvalifikationer.

Anlita proffs som rekryterar proffs

Anlitar du däremot en rekryteringsfirma, får du en tjänst där erfarna rekryterare jobbar åt dig. De sätter dig in i din bransch, vilka egenskaper och kvalifikationer som är viktiga och vad som krävs för att någon ska göra ett bra jobb åt dig. På det sättet slipper du oroa dig för att få in fel personal. Att anställa fel personal är ganska dyrt. Särskilt dyrt blir det om man begår misstag i hanteringen av personalen. Du kan bli stämd och betala ett stort skadestånd.

Bor du i Stockholmstrakten är det lättare att hitta en rekryteringsfirma. Här finns det många som är erfarna. Det finns allt från bemanningsföretag till rekyteringsfirmor. Ett bemanningsföretag kan hjälpa dig få personal om din ordinarie personal är sjuk. Och sjuka kockar och kallskänkor vill du inte ha i din restaurang. I stället vill du ju ha kockar som verkligen gillar sitt jobb och vill göra bästa möjliga mat till gästerna.

Stort arbete hitta rätt kock

Det växer inte duktiga kockar på träd. Så är det. Det är tvärtom svårt att få tag i bra och duktiga kockar, även om de har gått en yrkesutbildning till kock. En kock bör ha bra smaksinne, ha uppfinningsrikedom, vara erfaren vad gäller smak, tillagning, kryddor och så vidare. Då kan du anlita en firma som hjälper dig att hitta rätt kock till din restaurang. Har du behov av kallskänka och sommelier kan du även få hjälp med det.

28 Mar 2018