Vad kostar det att hyra entrémattor?

Istället för att köpa inentrématta, logomatta entrémattor och underhålla dessa själv är ett alternativ att hyra dem. Är det värt det eller blir det mycket dyrare än att köpa? Vi har tittat på prisbilden i Stockholm där det finns flera företag som hyr ut entrémattor och andra mattor till företag. Här är ett av högsta kvalitet: herrentre.se/.

Vad avgör priset?

Vad som avgör totala priset kan självklart variera mellan olika uthyrningsföretag men i detta exempel utgår vi ifrån ett företag i Stockholm som hyrt ut mattor under många år och som har en enkel uträknare på sin sida som presenterar priset. Hos dem är det fem punkter som avgör priset.

Antal – Det är inte sällan som företag hyr fler entrémattor på en och samma gång. Det blir därmed en avgörande faktor för det totala priset. Att hyra två mattor är däremot aldrig dubbelt så dyrt som att hyra en enda. Detta eftersom administrationen redan finns tillgänglig.

Typ av matta – Det som främst avgör prisbilden gällande typ av matta är om det ska vara en allmän entrématta eller en så kallad logomatta. En logomatta har ett specifikt tryck vilket exempelvis kan vara företagets logotyp eller ett budskap som man vill förmedla till de som kommer in i lokalen. Eftersom logomatta kräver ett tryck skapar detta en högre kostnad.

Storlek – Vilken storlek på matta önskas? Självklart kostar en större entrématta mer än en liten.

Byten – Den stora fördelen med att hyra entrémattor, istället för att köpa dem själv, är att man får en service med i avtalet. Företaget som hyr ut mattorna kommer och byter ut dessa ett visst antal gånger per år. Därmed kan man som företagare alltid vara säker på att ha fräscha och snygga mattor. Detta utan att man behöver bry sig alls. Men hur många byten ska ske per år? Varje vecka? Varannan vecka eller bara någon gång per år? Detta är en service som kostar vilket självklart påverkar priset.

Avtalstid – Hur långa avtal kan ni teckna? Ju längre avtalet blir desto mer rabatt kan ges

Ett exempel

Så vad kostar det för ett företag i Stockholm att hyra entrémattor per månad? I detta exempel väljs en enfärgad matta i storleken 115*200 cm. Ett byte ska ske varannan vecka och detta skrivs med ett avtal på 12 månader. I detta fall uppstår en kostnad på ungefär 200 - 250 kr per månad. På ett år skapar det alltså en kostnad på 2500 kr – 3000 kr. Det kan ställas mot att köpa en ny entrématta av riktigt hög kvalité och sedan underhålla denna löpande för att den ska vara fräsch och till slut köpa en ny när den är helt utsliten. Är det värt det? Det beror främst på vilken service som efterfrågas.

10 Apr 2019