Energibesparande produkter till restaurangköket

Det händer mycket i vår omvärld jsut nu. Aldrig någon sin har det kommit så många larmrapporter samtidigt som vi har förmånen att njuta av varma sommardagar, med en sol aldrig verkar tröttna på att skina på oss, köldfrusna nordbor. Men ska man vara orolig? Är den fina värmen dålig och ett resultat av klimatförändring från helvetet?

Hur ska man reagera på klimathot?

Här kan man reagera på olika sätt; antingen klämmer man ner huvudet i sanden och låtsas att allt detta är naturliga variabler i det vi kallar klimat, eller så blir man nedstämd och deprimerad och känner sig maktlös. Sedan kan man faktiskt känna en positiv framtidstro och känna att det finns många saker som man själv kan göra för att påverka utgången. Den sistnämnda är den jobbigaste, eftersom den pekar på en själv. Det är vi själva som måste åstadkomma detta.

Det positiva är att många andra har upptäckt det samma. När det kommer till matlagning och klimatpåverkan finns det mågna positiva saker vi kan göra för att starta positiva resultat. Här listar vi några av dem och vill uppmuntra till energi som vi kan lägga på att starta miljövänliga trender i vår matlagning.

Påverka matsvinnet och sopberget

Man kan göra en hel del när det kommer till matindustrin, som alla restauranger faktiskt är en del av. Om inte annat så är man del av den genom i rollen som beställare av livsmedel. Det går åt mycket av jordens resurser och energi till att framställa livsmedel, och störst är påverkan när man framställer kött. Då är vegetariskt alternativ bättre för klimatet och miljön. Ett annat sätt är att se till att det gemensamma sopberget inte bara växer. Allt detta hänger ihop. Stoppar vi matsvinnet, får vi ner livsmedelstillverkningen som drar resurser och enerrgi.

Energibesparande funktioner i köket

Här ser vi andra lösningar när det kommer till hur vi slösar med vatten och belysning. Det kan kännas gott att veta att när man väljer inredning kan man bidra till minskat slöseri och bättre klimat för alla. Här listar vi några av dem.

1. Kranar som rinner endast när du håller händerna under, med avtagbar dusch

Det finns allt bättre blandare som tillverkas för att minska slöseriet med vatten. Då handlar det om kranar med munstycke som bättre fördelar vattnet så att minder mängd behövs.

2. Belysning enbart när någon är i köket

Det finns belysning som enbart går på när någon rör sig i köket. Dessutom kan mna på olika vägar även ha belysning där personalen står. Det är ingen idé att ha full belysning överallt i köket. Det räcker med att ha den vid spisen, vid vitvarorna och utnyttja speglar och fönster på bättre sätt.

3. Alltid använda lock vid matlagning

En enkel åtgärd är att alltid använda lock vid matlagning. Det är något som mågna kockar glömmer bort och här gäller det att de själva alltid tänker på klimatsmart och vad de kan göra både för att spara tid och miljö. 

För att installera allt detta bör du be en elektriker komma till ditt kök. Han eller hon kan ge dig praktiska tips och råd som hjälper dig spara el. Läs mer på http://www.elektrikervästerås.se.

29 Jun 2018