Hur går lunchen till på en lunchrestaurang?

Lunch vet säkert de flesta vad det är men hur arbetar man på en lunchrestaurang i Södertälje och hur går lunchen till egentligen? Vad serveras på en lunchrestaurang och vilka arbetar där?

De flesta som går ut och äter lunch på en restaurang gör det på sin rast under arbetsdagen. Rastens längd är olika men ingen brukar ha mer än en timme och därför är det alltid en stor tidsbrist för de som trillar in för att äta en god lunch. Restaurangerna brukar därför ha minst en maträtt som är färdiglagad och bara att servera. Denna rätt brukar kallas dagens rätt och bestå av någon slags rätt som man räknar med att många gäster kommer tycka om. Dagens rätt har oftast ett betydligt lägre pris än om man vill köpa någon annan varmrätt från menyn och rätterna följer ofta det klassiska temat att det ska vara fisk på tisdagar.

Vad serveras på en lunchrestaurang?

Även om dagens rätt är mycket vanlig så är det inte alla restauranger som använder sig av det konceptet utan har istället en lunchbuffé med ett flertal sorters grönsaker, någon huvudrätt som består av fisk, kött, vegetariskt eller veganskt. Samt tillbehör i form av pasta, ris eller potatis. En lunchrestaurang i Södertälje kan även ha ett tema som exempelvis kinesisk mat, grekisk mat eller italiensk mat och då kan dagens rätt eller lunchbuffén bestå av rätter som kommer från den matkulturen som restaurangen har.

Vilka arbetar på en lunchrestaurang?

För att kunna ha lunchen klar att servera snabbt när de stressade lunchgästerna kommer så behöver man börja arbeta med alla förberedelser många timmar i förväg. En kock, kallskänka eller annan personal börjar med att förbereda alla ingredienserna som kan stå ett tag utan att bli dåliga. Lök och vitlök skalas och hackas, alla grönsaker som ska användas förbereds, kött skärs i korrekt form, bröd bakas, kalla såser blandas och potatis skalas. Att på detta sätt förbereda ingredienserna till rätterna kallas mise en place och används av alla restauranger, inte bara lunchrestaurangerna. Kocken och kallskänkan börjar tillaga maten i lagom tid till att gästerna ska komma och då har även serveringspersonalen kommit och börjat duka och göra i ordning inför öppningen. Kanske är en dörrvakt och en garderobiär de första som gästen möter innan de välkomnas av en hovmästare. Och bakom kulisserna kan det finnas en diskare, en städare och all sorts administrativ personal.

1 Mar 2020