När man behöver storköksutrustning

Arbetar man med restaurangverksamhet behöver man samma slags storköksutrustning som i andra stora kök som hanterar mat för flera tusen personer. Flera mindre kommuner låter till exempel köket i sjukhuset göra mat för alla som är anställda i kommunen. Sedan låter sjukhusköket transportera maten till alla skolor, förskolor, kommunhus, politiker och anställda äta samma mat. På så vis har man löst hela kommunens behov av mat.

När man arbetar med så stora volymer, behöver man otroligt bra maskiner som kommer upp i grader, och som kan tillaga så stora volymer. Dels måste maten tillagas ordentligt. Här kommer frågor som rätt mathantering in. Det skulle till exempel bli rena rama katastrofen om maten som sänds ut till hela kommunen är dålig; kycklingen är inte tillräckligt tillagad, eller levern håller inte rätt temperatur när den väl serveras till barnen och samtliga insjuknar.

Rätt hygien har med rengöring att göra

Eller säg att kastrullerna, ugnarna eller spisarna inte är tillräckligt rena och förgiftar maten som tillagas så att den blir otjänlig. Det skulle kosta verksamheten otroliga summor, både för dem som blir matförgiftade och för verksamheten själv, då man måste dra tillbaka maten, eller så kan man förlora viktiga kontrakt med beställare om de inte blir nöjda med maten. Därför är det så viktigt att man har rätta diskmaskiner, rätt diskmaskinsbehållare, och kastruller, stekpannor och tillbehör som är lätta att rengöra. Många av dessa redskap kan behöva kokas och kanske till och med desinficeras. Vi har numera stränga regler från EU som bestämmer hur maten ska tillagas, vilken temperatur den ska ha, vem som får gå in i ett kök och hur man får vara klädd för att komma in dit.

Värme och kyla viktiga komponenter

Både kyla och värme är viktiga komponenter när man ska tillaga fräsch och hälsosam mat. Köttet måste värmas till rätta temperaturer, liksom sedan behålla rätt temperatur när det ska fraktas ut till den som beställt den. Tillagad mat som ska sparas till senare eller som ska serveras kyld, måste kallna under rätta omständigheter. Därför bör man ha senaste kallskåpet där kött och annan känslig mat ska kunna kallna under rätt omständigheter. För den som ansvarar för matens temperatur och tillagning är det av största vikt att den personen har rätt utrustning som möjliggör deras viktiga arbete. Samtidigt är det viktigt att materialen är miljövänliga och inte förstör klimatet vid tillverkning. Det finns svensk tillverkning av storköksutrustning som håller alla dessa krav, och som följer EU:s föreskrifter och möjliggör en hygienisk matlagning och förvaring.

8 Feb 2020