Så får du fart på stopp i avlopp

Många restaurangkök får stopp i sina avlopp. Det kommer som en avi på posten; de kommer med jämna mellanrum, vilket inte är så konstigt med tanke på allt det som ska genom rören på belastade restaurangavlopp. Det som är avloppsörens fiende nummer ett är allt det fett som ska genom avloppen. Sverige är inte ensamt om att ha mycket fett som hälls ut genom rör i avloppen. Det är samma problem i de flesta länder.

Vi har svårt att vet vad vi ska göra med det fett som vi använder i maten, och fettmängden som vi använder i matlagningen har gått upp. Vi har märkt att fett i maten, precis som socker förhöjer smaken på maten. Detta har gjort att vi använder alltmer fett. Fråga vilken kock som helst; de flesta skulle svara att grädde i maten höjer så gott som vilken maträtt som helst, förutom då i östasiatisk matlagning, där man inte använder mjölkprodukter alls i matlagning. Så hur gör man för att komma till rätta med stoppet i avloppet? Ett restaurangkök som har stopp i avloppet kan inte fungera.

1. Avloppssug

Man kan alltid använda sig av en avloppssug, men man måste vara utrustad med en stor portion tålamod då detta behövs om man ska använda sig av en avloppssug. Man trycker till sugen så att man får till ett undertryck i rören som har proppat igen. När ett undertryck har uppstått låter man hett vatten rinna genom rören. Detta är egentligen ingen lösning, utan något som man får göra om och om igen.

2. Starka kemikalier som löser stoppet

Har man ingen sug, kan man alltid hälla i starka kemikalier och hoppas att de är effektiva. Detta är heller inget säkert sätt, det beror på vad det är som orsakar stoppet i avloppet. Har man något som endast tillfälligt proppar igen avloppsrören kan man använda sig av detta. Detta är heller inte någon slutslig lösning. Man behöver göra något annat som är mer permanent.

3. Byta ut rören

Har man riktigt gamla rör, till exempel över 50 år gamla rör kan man byta ut dem. Är de riktigt igentäppta är detta enda lösningen. Dessutom finns det en risk att de, om de är så gamla, kan gå sönder och orsaka vattenskada, vilket inte alls är särskilt bra. Får man vattenskada kan det leda till att man måste renovera hela restaurangen med stora kostnader som följd.

4. Relining

Känner man inte att man vill byta ut rör, utan hellre vill göra en miljövänlig relining är detta ett utmärkt alternativ. Det innebär ett av två saker; antingen sprutar man in ny plast i gamla rör. Sedan hettar man upp rören; man härdar dem. Det innebär att plasten lägger sig som en hinna innanför rören och täpper till de gamla rören. Skulle det finnas något litet hål eller spricka, innebär relining att de får en ny täppande hinna. Ett annat alternativt sätt att göra relining innebär att man lägger som en strumpa innan för eller utanpå de befintliga rören. På så sätt sluter man om rören så att de blir vattentäta på nytt.

Många leverantörer har 10 års garanti på sina rör. Bor man i Stockholm har man ett 10-tal VVS-företag som göra sådana relining på gamla rör.

4 Jun 2018