Socker - en större fälla än vi tror?

Man brukar prata om socker med en lite, ursäkta uttrycket, söt tvist. Det vill säga, ät inte socker - för då får du hål i tänderna. Det är något som varje barn i Sverige någon gång får höra och det stämmer naturligtvis. Socker är allt annat än bra för tänderna, men faktum är att det inte alls är bra även sett till annat. Man kan nämna diabetes som en vanlig risk i och med att man äter mycket socker. Likaså finns det tydliga samband mellan en livsfarlig fettbildning i levern - liknande den som många alkoholister drabbas av - hos personer som äter större mängder av socker.

Och - övervikt måste också nämnas i sammanhanget. I genomsnitt så äter vi 45 kilo socker varje år och per person i Sverige. Vi är ett land som älskar socker och vi måste börja tänka till gällande detta. Socker är en fara för folkhälsan. Det är dock inte lätt att sluta. Dels så handlar ett sötsug om samma känslor som en rökare eller snusare får - man måste få i sig lite godis och dels så finns det en annan uppenbar faktor som försvårar: socker finns överallt.

Vi äter allt sämre mat överlag än vad vi förr gjorde. I kombination med att vi har stillasittande arbeten så får vi inte samma naturliga rörelse och vardaglig motion som vi förr fick. Och: maten vi äter innehåller extremt stora mängder socker. Speciellt tydligt har detta visat sig då det kommer till billig, färdigproducerad mat. Något som också skapat debatt om socker, tandläkare och hälsan i övrigt.

Tänder - en fråga om klass och pengar?

Är det hela en stor klassfråga? Ja, det finns indikationer som tyder på att man inte helt kan avfärda detta. I Stockholm så genomförde man nyligen en omfattande forskning hos tandläkare gällande barns tänder. Den sträckte sig över hela Stockholm och inkluderade även exempelvis Sundbyberg; rapporten var tydlig - i fattigare områden så hade barnen betydligt sämre tänder och var drabbade av mer kariesangrepp än i rikare områden.

Tandläkare pekade på kosten som den stora boven i dramat (den lite mindre boven handlade om bristande information om tandskötsel) och det är lätt att se sambandet. Billig mat har mycket socker i sig, dyrare mat behöver inte innehålla något socker överhuvudtaget.

Vi ska inte säga att tänder är en ren klassfråga; men så många tandläkare kan heller inte ignoreras - är det dags att göra någonting nu innan det är för sent? Socker är ett problem för hela samhället och kanske kan förslaget om en sockerskatt vara någonting mer än något att bara garva åt (som tyvärr många gör idag)?

Restaurang i Stockholm tar bort sockret från menyn

Ett välkommet initiativ - och ett bevis på att frågan tas på allvar - är att en restaurang i Stockholm helt tagit bort socker från sin meny. Mother - som drivs av bland annat Melker Andersson - har bannlyst sockret från menyn. Detta gäller allt; inklusive efterrätter och drinkar. Man sötar istället maten genom att använda exempelvis reducerad fruktjuice. Ett experiment som ska bli synnerligen intressant att följa.

Vi begär kanske inte att du helt ska stryka sockret från ditt liv. Men, det finns all anledning att se över sina vanor, försöka jobba mot sockersuget och läsa innehållsförteckningen på de livsmedel man köper. Socker är ingen vän i det långa loppet, det handlar om en ren fiende. Både för dina tänder, din kropp och din egen hälsa.

Läs mer om hur du ska sköta dina tänder här.

19 Sep 2018