Varför inte sten i kök och badrum?

Är det dags att renovera om köket? Har man en restaurang som bjuder på den bästa maten som Gamla stan kan erbjuda gäller det att köket följer med i trenderna och som motsvarar den höga nivån som maten håller. Ska personalen kunna tillaga mat på hög nivå med de bästa råvarorna gäller det att de får alla de förutsättningarna som krävs för det viktiga arbetet. Då gäller det att man inreder med material som håller borta smuts och eventuellt bakterier, men som är hållbara då kök lätt slits ner och blir omodernt om man inreder med billiga byggmaterial.

Varför inte bygga med de mest hållbara material som finns, som till exempel den lyxiga marmorn? Marmor förknippas lätt med 1980-talet då det var mycket populärt med marmor och som verkligen andades lyx. Den var vanlig i badrum och i kök på den tiden, men idag finns så många fler och annorlunda stenmaterial som man kan använda. 

Vad sägs om granit eller kompositsten? 

Granit är säkert bekant för alla, men tanken på att ta in graniten in i köket kanske är ny. Granit är ett av de mest hållbara stenmaterial som man kan ta in i köksinredning. Den är hållbar, den tål både hetta och kyla och den finns i olika kulörer och skiftningar; allt från rosa, ljusgrått till mörkgrått. Granitskivorna erbjuder den tyngd som man kan kräva i ett kök. Den håller intill döddagar, tills du har tröttnat på den och bara vill slänga den. Du kan inte hitta något annat byggmaterial som håller längre.

Kompositsten är en stenblandning som kommer i helt olika färger, allt från vitt, till mörkblått och alla nyanser där emellan. Eftersom kompositsten består av en blandning av olika stenar är den nästan lika hållbar som granit. Kompositsten är blandningen som har tagit de bästa egenskaperna från de olika stensorterna.

Sten passar lika bra i badrumsinredning

Stenmaterialen passar minst lika bra i badrummet, måste tilläggas. Både granit och marmor passar lika bra i badrum där stenmaterialen kommer att verkligen andas lyx. Sten har den förträffliga egenskapen att den inte tar åt sig smuts, fukt eller vatten. Du kan hälla på hur mycket vatten du vill utan att vattnet tränger in i stenmaterialet. Det är bland det bästa du kan tänka dig i våtutrymmen. Redan romarna använde ju marmor i sina termabad; den tidens bastun där de satt och svettades. Sedan badade de i stora bassängar av marmor. De visste att bygga i lyxiga material redan på den tiden, för över 2.000 år sedan.

20 Apr 2018