Viktigt hålla restaurangen fräsch och ren

Att driva en restaurang innebär att maten som görs i restaurangen är så välsmakande som det bara är möjligt, eller hur? Ska maten smaka bra, kommer det framför allt an på råvarorna. De ska vara av högsta kvalitet. Om inte råvarorna är bra, spelar det egentligen ingen roll hur duktiga kockarna än är. Förutom de utmärkta råvarorna är det viktigt att köket där maten lagas är så ren som det bara går. Även gästerna vill ha det rent där de ska inta maten.

Klara dig undan anmärkning från livsmedelsnämnden

Ibland kan det komma tjänstemän från livsmedelsnämnden i staden där man bor, som gör inspektioner, om maten som tillverkas i restaurangen är livsduglig eller inte. De gör kontroller om köket är tillräckligt rent. Är de riktigt noggranna tar de även prover i matsalen där gästerna sitter; är det tillräckligt rent? För gästernas del är det mer attraktivt med en matsal som ser ren ut, inte bara visar sig ren i inspektioner och kontroller.

Ska man som restaurangägare behålla en ren och fräsch restaurang som är attraktiv för gästerna, bör man ha en riktig städmaskin som gör rent på djupet. Har man hundratals gäster varje dag, slits golv och bord ner och blir smutsiga. Särskilt golven blir riktigt smutsiga av alla skor som drar in smutsen utifrån. Då är det viktigt med en skurmaskin som tvättar bort smutsen från golvet. 

Välj rätt skur- eller städmaskin

När det kommer till skur- och städmaskiner finns det väldigt olika sorts maskiner beroende på till vilket användningsområde som avses. Har du en stor yta, bör du välja en stor maskin. Har du många små ytor, som till exempel gångar mellan bord och stolar, bör du välja en liten städmaskin som lätt kommer åt mellan möbler. Sedan finns det ställen där det krävs vatten i kombination med en sopborste som tar bort smutsen. Har man riktigt stora ytor som behöver städas, kan man sätta sig och köra sin städ- eller skurmaskin.

Varje dag måste köket rengöras

Lika viktigt som det är att rengöra matsalen där gästerna äter maten, är det att rengöra köket ordentligt efter en hel arbetsdag (eller natt). Och att använda ordentligt med rengöringsmedel. Vissa kök är lika rena som bilverkstäder där man reparerar bilar. Det går ju självklart inte an. Som kock och kokerska har man ansvar för den mat som man tillverkar, att den inte för med sig skadliga bakterier. Ingen vill äta mat som gör dem sjuka. Därför är den egna hygienen lika viktig som att man har ett rent underlag i köket; ha rena arbetsbänkar, rena golv, rena arbetsredskap i köket. Allt måste vara så rent det bara går.

11 Apr 2018