Viktigt med rena restaurangkök

Alla restauranger behöver hålla en hög standard på sin hygien. Hälsovårdsnämnden i våra kommuner kan lägga oväntade besök på en restaurang för att göra kontroller av hygienen på stadens matställen. Allt för att matgästernas hälsa inte ska riskeras. Att hålla en hög standard på hygienen kräver att personalen håller köket och alla kökets verktyg, utrustning och disk ren. Det gäller inte bara diskbänkar och arbetsytor där maten tillagas, det gäller även golvytorna. För stora golvytor krävs ordentliga skurmaskiner som håller golvet rent från bakterier och skadliga virus.

Vissa restaurangkök når inte kraven

Verklighetens restaurang långt ifrån idealet. Många skulle bli förvånade om de gjorde ett oväntat besök inne på någon av restaurangerna de gärna besöker. Tyvärr är det många som fuskar med renligheten, både hos sin personal, men även hygienen vad gäller själva köket, köksgolvet och kastruller och utrustningen där maten tillagas. Läs mer här om du intresserad av effektiva skurmaskiner.

Prova att besöka restaurangtoaletten

Ett hett tips på hur man kan ta reda på statusen på restaurangens hygien är att besöka toaletten. Toaletterna brukar visa ganska väl standarden på hygienen även i köket. Har de en ren toalett, lär de även ha ett ännu renare kök. Har personalen fokus på renlighet, brukar det gälla allt i restaurangen; såväl kök, som badrum och toaletter.

Vådan av ohygieniska restauranger

I värsta fall kan man riskera matgästernas hälsa om man inte håller restaurangköket tillräckligt rent. Det finns fall där hela hotell har spridit diarréer till följd av ohygienisk mat. I värsta fall kan man ha serverat mat med salmonella vilket är direkt farligt för någon som är gravid. Som matgäst är det omöjligt att kunna kontrollera matens kvalitet. Ofta märker man det alldeles för sent. Vissa knep kan man ändå hålla sig till; 

1. Välj restaurang där andra väljer att besöka dem. Vill du äta kinesiskt, indiskt, pakistanskt eller afrikanskt? Välj ett ställe där du ser att andra kineser, indier, pakistanier eller afrikaner väljer att gå till. Dels kan du vara ganska säker på att åtgången av mat gör den fräsch. Mat som stått framme antingen uppvärmd eller kallnad och återuppvärmd riskerar att gå dåligt.

2. Välj en restaurang där du kan se in i köket. Den som inte har något att dölja har oftast inte det. Den som håller sig med ett öppet och väl synligt kök är så illa tvungna att ha det rent för att få återkommande gäster.

3. Är du osäker, be att få komma in i köket. Du kan inte råka ut för värre säker än att bli nekad inträde.

4 Jan 2018