Att välja rätt golv till restaurangen

Att välja rätt golv är mycket viktigt när man inreder sin restaurang. Ett restauranggolv får utstå många påfrestningar från gäster och personal som går över det, stolar och bord som skjuts hit och dit, samt mat och dryck som spills. Ett restauranggolv behöver alltså vara mycket tåligt, men samtidigt se bra ut. En ekvation som inte alltid är så lätt att få ihop. I en ombonad, klassisk restaurang vill man ju till exempel inte ha ett golv som ser alltför industriellt ut, medan en plastmatta av industrityp å andra sidan kan fungera utmärkt i en modern, mer experimentell restaurangmiljö.

Anlita proffs för restauranggolvet

Stockholm har tusentals restauranger, och frågar man en restaurangägare i Stockholm vad som är viktigast att tänka på brukar de flesta svara: lägg det inte själv! Det är ett bra tips, eftersom ett restauranggolv måste läggas på ett hantverksskickligt sätt för att bli tillräckligt stryktåligt och hållbart. I Stockholm finns många bra golvläggare med erfarenhet av att lägga större golv till restauranger och andra lokaler, så det finns ingen anledning att snåla in på denna aspekt. Det lönar sig i längden att anlita proffs.

Ett hårt träslag med rätt ytbehandling kan fungera bra

Det handlar alltså om vilket sorts intryck man vill ge restaurangen, men också att materialet man väljer ska tåla en hel del påfrestningar. Ett vanligt trägolv kan därför vara en mindre bra lösning, såvida man inte väljer ett golv av ett mycket hårt träslag som lönn, ask, bok eller kanske de mer exotiska träslagen merbau eller bambu, som är extremt hårda och pålitliga. Väljer man ett trägolv måste man också se till ett det lackas eller oljas. Helst både och för att ge det ett så starkt skydd om möjligt. Hårdvaxolja är också en bra ytbehandling som blir alltmer populär på restauranggolv eftersom det generellt gör att golvet blir vackrare och ser mer naturligt ut.

Laminat kanske det bästa materialet till matsalen

Många restauranger väljer någon form av specialbehandlad laminat till matsalsgolven. Det ger ett pålitligt golv som kan se riktigt bra ut, men ger inte en särskilt exklusiv känsla. Laminatgolv är lätta att lägga men tål inte att slipas om, vilket ger golvet en ganska begränsad livslängd. Å andra sidan är de lätta att hålla rent, en inte obetydlig fördel för ett restauranggolv. Väljer man ett laminatgolv behöver man inte bekymra sig så mycket om golvet, det kommer att hålla länge och blir inte repigt och fult. Det är lätt att städa av efter stängning och ser bra ut efter en moppning innan man öppnar.

Stengolv är elegant

En annan lite elegantare golvlösning är stenplattor eller klinkers, kanske i kombination med trä. Sten slits aldrig ut och ett stengolv i restaurangen ser riktigt snyggt ut. En stor nackdel med sten och klinker är dock att det kan skapa en jobbig akustik i restaurangen, där sorl rop och skrammel med tallrikar och bestick från gäster och personal förstärks och skapa en hög ljudnivå i lokalen. Är restaurangen liten kan det vara mysigt, men i en stor lokal kan det bli jobbigt för känsliga öron.

Restaurangköket

I köket krävs ännu starkare doningar. Om ett restauranggolv får ta emot mycket stryk är det ändå ingenting jämfört med ett golv i ett restaurangkök. Här är det bäst med någon form av industriellt gummigolv, av den typen som används i fabriker. Gärna med någon typ av mönstrat halkskydd som förhindrar onödiga olyckor.  I köket ställs kanske inte samma krav på estetiken som ute i matsalen, men det finns ändå ett stort utbud av riktigt snygga gummigolv av industristandard som ger köket en aura av klass. Extra viktigt då man kör med så kallat öppet kök, som allt fler restauranger plägar göra.

Mer om golvläggning: http://www.golvläggarestockholm.biz.

 

31 Jul 2018